KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW
Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym razem inny krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach.
25 dag masła roślinnego
3 jajka
5 łyżek cukru
Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik)
W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu.
Dziękuję za przepis :) lecę zdobić ciasto urodzinowe córci :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki żeby tort się udał.100 lat dla córci
UsuńTa porcja jest na jaką forme? Akurat potrzebuję na prostokątną
OdpowiedzUsuńWitam w kapieli wodnej to znaczy ile tej wody ma byc i co z cukrem
OdpowiedzUsuń