BISZKOPT
Przepis na biszkopt, który może być podstawą do
ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest
zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile
użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. .
Najważniejsze zawsze się udaje
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od
białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do
masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i
miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto
przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
piekarniku ok. 15 min.
ooo, tak! Upiec dobry biszkopt to sztuka! :)
OdpowiedzUsuńTobie się udało, muszę sobie zapisać ten przepis ;)
P.S. Jak Comber? Było drugie podejście?
Polecam ten przepis zawsze się udaj. Co do Combra piekłam jeszcze raz i chyba z tą foremką coś jest nie tak, bo przecież ja zawsze robię wszystko idealnie:)
Usuń