F
Print Friendly and PDF

05.08.2013

BISZKOPT



Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.              Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.


2 komentarze:

  1. ooo, tak! Upiec dobry biszkopt to sztuka! :)
    Tobie się udało, muszę sobie zapisać ten przepis ;)

    P.S. Jak Comber? Było drugie podejście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis zawsze się udaj. Co do Combra piekłam jeszcze raz i chyba z tą foremką coś jest nie tak, bo przecież ja zawsze robię wszystko idealnie:)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów