BABKA MARMURKOWA
Kolejne ciasto
idealne na Wielkanoc, tym razem babka marmurkowa puszysta długo zachowuje
świeżości tak jak babka majonezowa i równie pyszna jak babka piaskowa
Składniki:
160 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
200 g cukru
4 jaja (osobno żółtka i białka)
2łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać
masę jajeczną i dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę i
proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie
się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i
delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać
Do przygotowanej foremki przelać ciast na przemian
jasne i ciemne. Ciasto zamieszać długim patyczkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą
czekoladową.
Polewa czekoladowa
75 g białej czekolady
75 ml śmietanki 30%
Czekoladę połamać na kawałki. Zgotować śmietankę, dorzucić czekoladę. Odstawić
na 2 minuty, dokładnie wymieszać. Polać wystudzoną babkę.
Smacznego.
Babka to świetny i sprawdzony pomysł na Wielkanocne ciasto :) Na pewno chętnie wykorzystam przepis podczas tegorocznych świąt :)
OdpowiedzUsuńW opisie jest dodać śmietanę a w składzie nie ma śmietany i ile
OdpowiedzUsuń