CIASTO JAGÓDKA


ciasto-jagodka


Wraz z kończącym się sezonem na różnego typy przetwory przyszedł czas na dżem jagodowy. W spiżarni z słodkich przetworów uchował się już tylko on, nie mogłam po prostu nie mogłam go zużyć tylko do naleśników lub kanapki z dżemem jagodowym, i od razu przypomniał mi się piosenka którą, uczyłam się w klasie pierwszej sp. –  Jesteśmy jagódki. Fajnie jest czasem wrócić do czasów dzieciństwa chociażby dzięki dżemowi ;). Otwierając słoik już widziałam że będzie pyszne ciacho jagodowe, a mianowicie – Jagódka. Co prawda jedząc ciasto się nie wysmarowałam jak to jest w słowach piosenki, ale na widok ciach ślinka cieknie J



ciasto-jagodowe


ciasto-jagoda

SKŁADNIKI (forma 22 x 22cm)


5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem

0,75 litra śmietany 36 %

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody

cukier waniliowy

Galaretka jagodowa

Dżem jagodowy około 250 g + szklanka wody + 0,5 łyżki żelatyny zalać 5 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do 
formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na dwa blaty.

Krem

Śmietanę oraz cukier waniliowy ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwile miksować.

Bitą śmietanę podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżki dżemu jagodowego i dokładnie wymieszać.
Z obu części śmietany odłożyć po 4 łyżki do dekoracji.
Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć jagodową bitą śmietanę, przykryć drugim blatem i posmarować go śmietaną.

Galaretka jagodowa
Pozostały dżem jagodowy wraz z wodą zagotować,  zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę wymieszać i pozostawić aby zaczęła tężeć.
Dekoracja
Na wierzchu ciasta  na przemian w podłużnych rzędach szprycować jasną oraz jagodowa bitą śmietanę pozostawiając między rzędami odstęp w który wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Smacznego.

jagoda-ciasto


jagodka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com