CIASTO JAGÓDKA
kwietnia 11, 2019
0
BISZKOPT IDEALNY
,
BISZKOPTY
,
bita śmietan
,
ciasto bez pieczenia
,
ciasto jagodowe
,
CIASTO JAGÓDKA
,
ciasto na lato
,
dżem jagodowy
,
JAGODY
,
szybkie ciasto
,
WIELKANOC
Wraz z kończącym się sezonem na różnego typy przetwory
przyszedł czas na dżem jagodowy. W spiżarni z słodkich przetworów uchował się
już tylko on, nie mogłam po prostu nie mogłam go zużyć tylko do naleśników lub
kanapki z dżemem jagodowym, i od razu przypomniał mi się piosenka którą,
uczyłam się w klasie pierwszej sp. – Jesteśmy jagódki. Fajnie jest czasem wrócić do
czasów dzieciństwa chociażby dzięki dżemowi ;). Otwierając słoik już widziałam
że będzie pyszne ciacho jagodowe, a mianowicie – Jagódka. Co prawda jedząc ciasto się nie wysmarowałam jak to jest w
słowach piosenki, ale na widok ciach ślinka cieknie J
SKŁADNIKI (forma 22 x 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem
0,75
litra śmietany 36 %
2
łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody
cukier
waniliowy
Galaretka jagodowa
Dżem
jagodowy około 250 g + szklanka wody + 0,5 łyżki żelatyny zalać 5 łyżkami wody
i pozostawić do napęcznienia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej
piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po
jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany,
delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do
formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez
papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160
-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawić
do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na dwa blaty.
Krem
Śmietanę oraz
cukier waniliowy ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną
żelatynę i jeszcze chwile miksować.
Bitą śmietanę
podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżki dżemu jagodowego i dokładnie
wymieszać.
Z obu części
śmietany odłożyć po 4 łyżki do dekoracji.
Na pierwszy blat
biszkoptu wyłożyć jagodową bitą śmietanę, przykryć drugim blatem i posmarować
go śmietaną.
Galaretka jagodowa
Pozostały dżem jagodowy
wraz z wodą zagotować, zdjąć z ognia i
dodać napęczniałą żelatynę wymieszać i pozostawić aby zaczęła tężeć.
Dekoracja
Na wierzchu
ciasta na przemian w podłużnych rzędach szprycować
jasną oraz jagodowa bitą śmietanę pozostawiając między rzędami odstęp w który
wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na dwie
godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz