ZIMOWY TORT ŻURAWINOWY

 

zimowy-tort-zurawinowy

Tort żurawinowy przygotowany na zeszłoroczne przyjęcie Mikołajkowe, jego słodko kwaśny smak przypadła do gustu wszystkim, tak bardzo że musiałam go zrobić ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jest przepyszny i to co ja najbardziej lubię w każdym torcie jest słodko-kwaśny. No i wygląda przepięknie!


zurawinowy-tort


SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm)

Biszkopt

5 jajek

¾  szklanka cukru

1/4 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana

½ szklanki soku z Żórawiny

500 ml bitej śmietany

2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody

4-5 łyżek cukru pudru

Poncz

Sok z cytryny

¾ szklanki przegotowanej wody

2-3 łyżki cukru
Krem do tynkowania

160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

60 g cukru pudru

240 g serca mascarpone

¼  szklanki soku z Żórawiny + łyżeczka żelatyny rozrobiona w 3 łyżkach gorącej wody

Drip

5 g białej czekolady

łyżeczka oleju

zimowy-tort-zurawinowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na trzy blaty.

 

Bita śmietana

Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec bujania powoli wlewać sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną i dokładnie wymieszać.

Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie  godziny.

 

Krem do tynkowania

Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpon, gdy masa będzie puszysta nie przerywając miksowania powoli wlewamy sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną, i miksujemy jeszcze przez chwile.  

Schłodzony tort tynkujemy ¾  kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile dolodówki, W tym czasie przygotowujemy dr pip

Do gorącej miski wody wstawiamy np. garnuszek z czekoladą i olejem. Zostawiamy na  dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z wymieszą czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.

Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi oraz  Raffaello


zurawinowy-tort


zurawinowy-tort-na-boze-narodzenie


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com