ZIMOWY TORT ŻURAWINOWY
Tort żurawinowy przygotowany na zeszłoroczne przyjęcie Mikołajkowe, jego słodko kwaśny smak przypadła do gustu wszystkim, tak bardzo że musiałam go zrobić ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jest przepyszny i to co ja najbardziej lubię w każdym torcie jest słodko-kwaśny. No i wygląda przepięknie!
SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm)
Biszkopt
5 jajek
¾ szklanka cukru
1/4 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
½ szklanki soku z Żórawiny
500 ml bitej śmietany
2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody
4-5 łyżek cukru pudru
Poncz
Sok z cytryny
¾ szklanki przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
Krem do tynkowania
160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
60 g cukru pudru
240 g serca mascarpone
¼ szklanki soku z Żórawiny + łyżeczka żelatyny rozrobiona w 3 łyżkach gorącej wody
Drip
5 g białej czekolady
łyżeczka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać
małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie
przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160
-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu
ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na trzy
blaty.
Bita śmietana
Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec bujania powoli wlewać sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Krem do tynkowania
Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpon, gdy masa będzie puszysta nie przerywając miksowania powoli wlewamy sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną, i miksujemy jeszcze przez chwile.
Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile dolodówki, W tym czasie przygotowujemy dr pip
Do gorącej miski wody wstawiamy np. garnuszek z czekoladą i olejem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z wymieszą czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.
Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi oraz Raffaello.
Pięknie się prezentuje ^^
OdpowiedzUsuń