PIEROGI DROŻDŻOWE PIECZONE Z KAPUSTA I GRZYBAMI

 

pierogi-pieczone-z-kapusta-i-grzybami


Pieczone pierogi przygotowuje dokładnie w ten sam sposób jak paszteciki (kapuśniaczki) różną się tylko wyglądem. 


pierogi-pieczone-wigilijne



Ciasto

0,5 kg mąki

50 g drożdży

łyżka cukru

łyżka soli

200 ml mleka

250 g masła

2 jaja

Farsz

1 kg pieczarek

0,5 kg kiszonej kapusty

cebula

sól i pieprz

olej

Sposób przygotowania 

Ciasto:

Rozczyn:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Farsz

Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.

Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje szklanką okręgi nakładam na nie farsz zlepiam. Gotowe paszteciki przekładam na blachę z papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smaruje jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż pierogi się ze złocą.



pierogi-pieczone






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com