PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
grudnia 08, 2020
1
Boże Narodzenie
,
grzyby suszone
,
pierogi
,
pierogi wigilijne
,
pierogi z barszczem wigilijnym
,
Pierogi z kapusta i grzybami
,
Święta
,
Wigilia
,
wigiliia
Obowiązkowy punkt podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić
Składniki.
około 80 sztuk:
Ciasto
1 kg mąki pszennej
jajko
szklanka przegotowanej, ciepłej wody
łyżeczka soli
Farsz:
0,5kg kiszonej kapusty
30 dkg suszonych grzybów (namoczyć na noc)
duża cebula
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażamy na oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Śliczne pierożki ;)
OdpowiedzUsuń