PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 

pierogi-z-kapusta-i-grzybami

Obowiązkowy punkt podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić


pierogi-wigilijne


Składniki.

około 80 sztuk:

Ciasto

 1 kg mąki pszennej 

jajko

szklanka przegotowanej, ciepłej wody

łyżeczka soli

Farsz:

 0,5kg kiszonej kapusty

30 dkg suszonych grzybów (namoczyć na noc)

 duża cebula

olej

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażamy na oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na  grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. 


pierogi-z-barszczem




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com