PIERNIK POSTYNY

 

piernik-postny

Piernik postny,  mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto  pieczone bez użycia jaj, nie wymaga leżakowania tak ja piernik staropolski .  Pachnący miodem,przyprawami i bardzo puszysty i wilgotny.


piernik


SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 

2,5-3 szklanki mąki pszennej

szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

słoik powideł śliwkowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki miodu

przyprawa do piernika

gorzka czekolada

 

PRZYGOTOWANIE:


Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.


piernik-bez-jaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com