PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE

 

paszteciki-z-barszczem

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu. Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. 


paszteciki-z-kapusta-i-grzybami

Ciasto

0,5 kg mąki

50 g drożdży

łyżka cukru

łyżka soli

200 ml mleka

250 g masła

2 jaja

Farsz

1 kg pieczarek

0,5 kg kiszonej kapusty

cebula

sól i pieprz

olej

 Sposób przygotowania 

Ciasto:

Rozczyn:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz

Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.

Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku i rozwałkujemy na prostokąty o wielkości około 30 na 15 cm. Na ciasto nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku i zawijamy. Rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu. Gotowe paszteciki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się ze złocą. 


paszteciki-na-wigilje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com