BARSZCZ WIGILIJNY BEZ ZAKWASU
Barszcz Wigilijny last minut, bez potrzeby dodawania zakwasu, szybki w przygotowaniu, gotowy do spożycia od razu po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z pierogami, uszkami, kapuśniaczkami. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki buraczanej.
Składniki:
10 porcji
2 kg buraków
3
marchewki
2
pietruszki
mały
seler
cebula
por
2
ząbki czosnku
4
liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
8
ziaren czarnego pieprzu
Łyżka
soli
3 litry wody
oraz:
garść suszonych grzybów
2 -3 kwaśne
jabłka
3
łyżki octu świeżo mielony pieprz
Włoszczyznę obrać umyć pokroić w mniejsze kawałki, czosnek liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zalać wodą i gotować około 40 minut. Po tym czasie do gotujących się warzywa dołożyć obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, grzyby oraz obrane jabłka oaz skórki z nich, dla zatrzymania ładnego koloru dodaje również ocet. Całości gotować jeszcze około 25 minut na małym ogniu. Gotowy barszcz doprawiam do smaku i przecedzam przez sito. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki z buraków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz