BARSZCZ WIGILIJNY BEZ ZAKWASU

 



barszcz wigilijny z uszkami


Barszcz  Wigilijny last minut, bez potrzeby dodawania zakwasu, szybki w przygotowaniu, gotowy do spożycia od razu  po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z pierogami, uszkami, kapuśniaczkami.  Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki buraczanej.

barszcz-wigilijny






Składniki:

 

10 porcji

 

2  kg buraków

3 marchewki

2 pietruszki

mały seler
cebula

por

2 ząbki czosnku

4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego

8 ziaren czarnego pieprzu

Łyżka soli

3  litry wody

oraz:
garść suszonych grzybów

2 -3 kwaśne jabłka

3 łyżki octu świeżo mielony pieprz

 Sposób przygotowania


Włoszczyznę obrać umyć pokroić w mniejsze kawałki, czosnek liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zalać wodą i gotować około 40 minut. Po tym czasie do gotujących się warzywa dołożyć obrane umyte i pokrojone w plastry  buraki, grzyby oraz obrane jabłka oaz skórki z nich, dla zatrzymania ładnego koloru dodaje również ocet. Całości gotować jeszcze około 25 minut na małym ogniu. Gotowy barszcz doprawiam do smaku i przecedzam przez sito. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki z buraków


szybki-barszcz-wigilijny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com