BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO

 

Buche-de-Noel

Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek.


rolada-pien-drzewa


Składniki:

5 jajek

¾  szklanka cukru

1/4 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

Bita śmietana:

250 ml śmietany 36%

łyżka cukru pudru

łyżka kakao

Fix do śmietan

Krem na wierz rolady

¾ szklanki cukru

3 łyżki kakao

150g masła

4 łyżki mleka

Opcjonalnie można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek

200 g masła


rolada-polno

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 -170 C  około 15 minut (do tzw. suchego patyczka).

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier i biszkopt zrolować, pozostawić do wystygnięcia.

 

Bita śmietana

 

Śmietanę ubić na sztywno dodać pozostałe składniki i jeszcze chwile miksować do połączenia składników.

Biszkopt rozwinąć usunąć ściereczkę, posmarować bitą śmietaną ponownie zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.

Krem na wierzch rolady

W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. 

Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę kakaową.

Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady tak aby tworzyła boczną części „pnia” Na wierzchu rolady np. za pomocą widelca zrobić wzór na kremie. Roladę najlepiej przechowywać lodówce.

Smacznego


rolada-bozonarodzeniowa





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com