BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO
Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek.
Składniki:
5 jajek
¾
szklanka cukru
1/4
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita
śmietana:
250 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru
łyżka kakao
Fix do śmietan
Krem
na wierz rolady
¾ szklanki
cukru
3
łyżki kakao
150g
masła
4
łyżki mleka
Opcjonalnie
można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek
200
g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 15 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier i biszkopt zrolować,
pozostawić do wystygnięcia.
Bita
śmietana
Śmietanę ubić na sztywno dodać
pozostałe składniki i jeszcze chwile miksować do połączenia składników.
Biszkopt rozwinąć usunąć ściereczkę, posmarować bitą śmietaną ponownie zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.
Krem na wierzch rolady
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać
cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut.
Odstawić do przestygnięcia.
Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę
kakaową.
Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części
ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady tak aby tworzyła boczną części „pnia”
Na wierzchu rolady np. za pomocą widelca zrobić wzór na kremie. Roladę najlepiej
przechowywać lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz