FAULT LINE CAKE
Fault Line Cake czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej.
SKŁADNIKI:
(tortownica 20 cm)
Biszkopt
5
jajek
¾
szklanka cukru
1/4
szklanka mąki pszennej
3
łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
Tężejąca
niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody
500 ml
bitej śmietany
Poncz
Sok z
cytryny
¾
szklanki przegotowanej wody
2-3
łyżki cukru
Krem do tynkowania
160
g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
60
g cukru pudru
240
g serca mascarpone
barwnik
niebieski
wiórki
kokosowe
oraz barwnik złoty
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka
oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek
dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka,
nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można
przekroić na cztery blaty.
Bita
śmietana
Śmietanę
ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać tężejącą galaretkę i
dokładnie wymieszać.
Każdy
blat biszkoptu nasączyć ponczem. Bitą śmietanę podzielić na cztery równe
części, i każdą porcją przekładać blat biszkoptu. Tort wstawić do lodówki na
minimum dwie godziny.
Krem do tynkowania
Masło
razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach,
powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami
serek mascarpone, i miksujemy jeszcze przez chwile.
Schłodzony
tort tynkujemy 1/6 kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą
długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki. Pozostałą
cześć kremu zabarwić na niebiesko i tą część kremu nakładamy na środek dookoła tortu i rozsmarowujemy tak aby
powstały „fale” następnie wygładzamy i na to nakładamy wiórki kokosowe.
Dodatkowo brzegi „fal” malujemy złotym barwnikiem.
Gotowy
tort schłodzić całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz