FAWORKI

 

Faworki


Przepyszne faworki z książki Siostry Anastazji



chrust


Składniki:

6 żółtek

400 g mąki pszennej

12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki spirytusu

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. Następnie starannie wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu wybijamy ciasto wałkiem na stolnicy, aby powstały pęcherzyki powietrza. Potem przygotowane ciasto partiami wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać je mąką - żeby ciasto nie wysychało. Korzystając z radełka wycinamy pasy, które w środku nacinamy wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przekładamy koniec. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu), po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec układamy faworki na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.


faworki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com