FAWORKI
Przepyszne faworki z książki Siostry Anastazji
Składniki:
6
żółtek
400 g
mąki pszennej
12
łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki spirytusu
szczypta
soli
tłuszcz
do smażenia
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę
mieszamy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i
spirytusem. Następnie starannie wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu wybijamy
ciasto wałkiem na stolnicy, aby powstały pęcherzyki powietrza. Potem
przygotowane ciasto partiami wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać je
mąką - żeby ciasto nie wysychało. Korzystając z radełka wycinamy pasy, które w
środku nacinamy wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przekładamy koniec.
Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu można dodać
odrobinę spirytusu), po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć
nadmiar tłuszczu. Na koniec układamy faworki na talerzu i posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz