USZKA Z GRZYBAMI
Uszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu czerwonego
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju
łyżeczka soli
Farsz:
100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia )
duża cebula
łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Farsz:
Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.
Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać pod ściereczką aby nie obsychało.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi tak jak w pierogach i małego pierożka owinąć sobie wokół palca tak, aby zlepić ze sobą jego końce.
Uszka gotować w wrzącej wodzi z dodatkiem soli, 2 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz