ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA
lipca 30, 2018
0
biały ser
,
BISZKOPT IDEALNY
,
borówki
,
ciasto
,
galaretka cytrynowa
,
OWOCE
,
Sernik na zimno
,
sernik zebra
,
TRUSKAWKOWA-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO
,
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA
Orzeźwiający sernik
zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej, która już dawniej przygotowałam. Polecam
SKŁADNIKI
Biszkopt (20 cm)
2 jajka
0,5 szklanki
cukru
0,5 szklanki mąki
pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Masa borówkowa
25
dag borówek
50
dag sera białego
3
łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do
gorącej wody aby się rozpuściła )
Masa cytrynowa
50
dag sera białego
galaretka
cytrynowa (rozpuszczona w szklance wrzątku)
łyżka
żelatyny (zalac-3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do
gorącej wody aby się rozpuściła)
Do
galaretki dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać
małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie
przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze
160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa borówkowa
Około
15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać
rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem.
Masę odstawić aby zaczęła tężeć. Do sera dodać sok z borówek wraz z żelatyną (
jeżeli borówki nie są słodkie dodać
cukier według smaku )
Masa cytrynowa
Chłodna
galaretkę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do sera i dokładnie
wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut.
Zarówno masa cytrynowa jak i z borówek
powinny konsystencję gęstej
śmietany.
Na
biszkopt wykładać na przemian po 2-3 łyżki masy cytrynowej oraz borówkowej.
Wierz
zebry posmarować cytrynową masą, i ułożyć pozostałe borówki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz