TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO
czerwca 22, 2015
35
BISZKOPT
,
Sernik na zimno
,
sernik na zimno truskawkowy
,
sernik na zimno waniliowy
,
sernik zebra.
,
truskawki
,
TRUSKAWKOWA-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO
Nieskromnie powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje.
SKŁADNIKI (torownica 22 cm)
BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA WANILIOWA:
1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
MASA TRUSKAWKOWA
600 ml jogurtu naturalnego np. domowego
40 dag truskawek
4 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
10 truskawek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C
Masa waniliowa
Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.
Masa truskawkowa
W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.
Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.
Wygląda bajecznie i zapewne tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to prawda jest przepyszny
UsuńWygląda bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dzięki
UsuńGenialny i z truskawami jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić jeszcze w wersji z malinami zobaczę czy będzie fajnie się prezentować
UsuńRóżowa zebra wygląda wspaniale (:
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńPięknie wyglądają te pasy!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle piękności! Już widzę,że muszę "skraść" Ci przepis na tą zeberkę:))
OdpowiedzUsuńMariolu naprawdę polecam jest bardzo smaczna :)
Usuńa zelatyne dodawac w roznych ilosciach do mas?? Łyzki/ Łyzeczki?? :) piekne :)))
OdpowiedzUsuńPaula
Już poprawiłam:) 3 łyżki, dziękuje
UsuńPięknie się prezentuje))
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńCzy serek taki jak na sernik?
OdpowiedzUsuńTak może byc taki jak na serniki, lub homogenizowany. Ja użyłam taki serek (http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/300/11.jpg) odpowiedni będzie również w kostce, należy go wtedy zmielić oraz dodać nieco więcej cukru waniliowego dla podkreślenia aromatu. Pozdrawiam
UsuńA serek waniliowy to jaki? Taki np. danio czy też taki jak stosuje sie do sernika?
OdpowiedzUsuńSerek waniliowy użyłam ten (http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/300/11.jpg). Zwykły z wiaderka również będzie odpowiedni lub homogenizowany, Danio również można tu zastosować,ma on jednak kremową barwę, co będzie wpływało na wygląd. Pozdrawiam
UsuńWitam,pięknie wyglada ta zebra i kusi aby ja zrobić,mam pytanko jakie wymiary tortownicy? dziękuje
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuje za miłe słowa. Tortownica o średnicy 22 cm, z tym że moja jest nietypowa dosyć wysoka
UsuńNiebardzo wiem.jak ukladac masy.po lyzce na przemian.np.jedna lyzka bialej masy to chyba bardzo malo .mam ja rozsmarowac po biszkopcie i wtedy rozowa?
OdpowiedzUsuńNa środek biszkoptu wylałam 2 łyżki masy waniliowej na nią 2 łyżki masy truskawkowej, i tak do końca na przemian. Jeżeli masy mają konsystencje powiedzmy "kwaśnej śmietany" nie trzeba jej rozsmarowywać wtedy ładnie się ułożą, natomiast jeżeli są gęstsze wtedy można delikatnie je rozsmarować. Masy są idealne wtedy gdy jedna w drugą "wpada-wtapia się" ale się nie rozlewa. Mam nadzieje że nie za bardzo zagmatwałam i pomogła :)
OdpowiedzUsuńWytlumaczone jak chlopu lopata :) zrozumiane i podejme sie tego - znajac zycie bede miala kropy nie zebre ale jak nie sprobuj nie przekonam sie :) dziekuje
UsuńNa pewno będzie ładna zebra, a jeżeli nie to biedronka:) Pamiętam kiedyś robiłam ciasto 3 warstwowe po upieczeniu miały byc właśnie; warstwa kakaowa, jasna z białek oaz żółta w efekcie ciasto było żółte w kakaowe kropki i jeszcze ładniej wyglądało niż oryginalne. Pozdrawiam i trzymam kciuki za zebrę :)
UsuńAleż ten torcik wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuje
Usuńjaka jest temperatura pieczenia biszktopu
OdpowiedzUsuńImponujący :)
OdpowiedzUsuńOlu - ciasto przepyszne, cudnie się prezentuje. Zrobiłam z twarogu domowego, na cieście półkruchym. Zapraszam do mnie na "degustację".
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/06/truskawkowo-waniliowa-zebra/#more-12694
Jak wysoka jest pani tortownica?
OdpowiedzUsuńMam tego typu tortownicę https://e.allegroimg.com/s400/016dd0/c29f9b5843d5bd4406c6fdde4dce
Usuńfajne cudeńko.Tylko ta temperatura nie za ciekawa .
OdpowiedzUsuńTrzeba wziasc wziasc chyba wiecej żelatyny . Albo szybko po wyjeciu z lodóki jeść.Ale mimo wszystko kusi do zrobienia . Jak by nie bylo to sezon truskawkowy mamy NIE !!!!