SZASZŁYKI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWEJ
Szaszłyki niezbędny
punkt grillowania. Smakują wybornie po nocy spędzonej w miodowej marynacie,
bardzo ładnie się rumienią, tworząc chrupiącą skórkę. Z podanych składników
otrzymamy około 10 szaszłyków, parę „szaszłyków” przygotowałam w formie „sakiewek”.
Podczas grilla nie zabrakło również, kiełbasek delikatnie naciętych, które po upieczeniu
tworzą ładną kratkę, był również chłodnik, sałatka z zupek chińskich, no i
pieczywo posmarowane masełkiem upieczone na grillu świetnie smakuje. Był
również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem.
SKŁADNIKI:
SZASZŁYKI
pierś z kurczaka
3 – 4 ziemniaki
cebula lub małe cebulki
pieczarki
patyczki
MARYNATA
łyżka miodu
sok z cytryny
3 łyżki oleju
łyżeczka papryki słodkiej
przyprawa do grilla
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę
Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego kurczaka, cebulę
wszystko dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa oraz cebuli był posmarowany marynata , i odstawić
do lodówki najlepiej na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zamarynowane
mięso nasuwać na patyczki na przemian z warzywami, np. plasterek ziemniaka (wydrążyłam
kulki z ziemniaka), mięso, plasterek cebuli, (lub małe cebulki), pieczarki i
tak wykończenia składników. Przygotowałam również sakiewki „szaszłykowe” w
sakiewce zrobionej z foli aluminiowej umieściłam po parę sztuk ziemniaków, cebuli, mięsa,
pieczarek, polałam czterema łyżkami marynaty i całości zawinęłam tworząc
sakiewkę. Szaszłyki przed grillowaniem również polałam marynatą aby ziemniaki
także przeszły smakiem marynaty, gotowe szaszłyki leżały w marynacie około godziny.
Szaszłyki z piersi kurczaka grillujemy
z każdej strony na złoty kolor. Sakiewki potrzebują więcej czasu aby
były miękkie około 40 minut położyłam je na węglu, po otwarciu sakiewki tworzą „swoisty”
talerz z którego można bezpośrednio jeść, przepięknie pachną, są mięciutkie oraz przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz