TRUSKAWKOWE POLE

TRUSKAWKOWE POLE


Powoli rozpoczyna się truskawkowe szaleństwo, uwielbiam ten czas gdy na straganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe, twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką. Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa.
Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w  serniku truskawkowy smak.



truskawkowo-cytrynowy-sernik-na-zimno


Spód ciasteczkowy:
 200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
 50 g roztopionego masła

Cytrynowa masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody
500 g serka waniliowego
Nadzienie z Oreo

Pianka truskawkowa
10 średnich truskawek
4-5 łyżek cukru
2 białka
łyżka żelatyny rozpuszczona w ½ szklanki goręcej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód ciasteczkowy
Ciasteczka zblędować  lub pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć na spód formy wyrównać, wstawić do zamrażalki na około 20 minut.

Cytrynowa masa
Serek zmiksować z nadzieniem z Oreo dodać tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać, wylać na schłodzony spód miasteczkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut

Pianka truskawkowa
Truskawki zblędować z cukrem ( można zblędowane truskawki przecedzić przez sitko aby mus był gładki) wymieszać z tężejącą żelatyną. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, chwile jeszcze miksować aż masa zrobi się gęsta. Pinkę truskawkową przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać okrągłą końcówką na masę cytrynową. Całości udekorowałam pokrojonymi w kostkę truskawkami


cold cheesecake strawberry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com