TRUSKAWKOWE POLE
maja 11, 2018
0
ciasto truskawkowe
,
galaretka cytrynowa
,
serki homogenizowane
,
sernik truskawkowy
,
spód ciasteczkowy.
,
truskawki
,
TRUSKAWKOWE POLE
Powoli rozpoczyna się truskawkowe szaleństwo, uwielbiam
ten czas gdy na straganach robi się czerwono, a woń truskawek po prostu nie pozwala
na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe,
twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką. Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego
rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa.
Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych,
aby podkreślić w serniku truskawkowy
smak.
Spód ciasteczkowy:
200
g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
50
g roztopionego masła
Cytrynowa masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w
szklance gorącej wody
500 g serka waniliowego
Nadzienie z Oreo
Pianka truskawkowa
10 średnich truskawek
4-5 łyżek cukru
2 białka
łyżka żelatyny rozpuszczona w ½
szklanki goręcej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód ciasteczkowy
Ciasteczka zblędować
lub pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć na spód formy wyrównać,
wstawić do zamrażalki na około 20 minut.
Cytrynowa masa
Serek zmiksować z nadzieniem z Oreo
dodać tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać, wylać na schłodzony spód
miasteczkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut
Pianka truskawkowa
Truskawki zblędować z cukrem ( można
zblędowane truskawki przecedzić przez sitko aby mus był gładki) wymieszać z
tężejącą żelatyną. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać mus
truskawkowy, chwile jeszcze miksować aż masa zrobi się gęsta. Pinkę truskawkową
przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać okrągłą końcówką na masę cytrynową.
Całości udekorowałam pokrojonymi w kostkę truskawkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz