BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:)


BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ


SKŁADNIKI
Biszkopt
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BITA ŚMIETANA
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru;
1 łyżka żelatyny
DODATKOWO
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.
Bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.



4 komentarze:

  1. ojj tak klasyk! u mnie musi być co roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam że, ciastem tym w sezonie truskawkowym wszyscy się zajadają :)

      Usuń
  2. Oj uwielbiam ciasta z truskawkami- Twoje wygląda niezwykle kusząco i lekko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taki biszkopt każdy się skusi. Wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com