BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
czerwca 10, 2015
4
BISZKOPT
,
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
,
bita śmietana
,
ciast.
,
galaretka truskawkowa
,
truskawki
Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:)
SKŁADNIKI
Biszkopt
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BITA ŚMIETANA
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru;
1 łyżka żelatyny
DODATKOWO
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.
Bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.
ojj tak klasyk! u mnie musi być co roku
OdpowiedzUsuńPodejrzewam że, ciastem tym w sezonie truskawkowym wszyscy się zajadają :)
UsuńOj uwielbiam ciasta z truskawkami- Twoje wygląda niezwykle kusząco i lekko:)
OdpowiedzUsuńNa taki biszkopt każdy się skusi. Wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuń