F
Print Friendly and PDF

09.05.2015

CHŁODNIK


CHŁODNIK



Chłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :)

CHŁODNIK LITEWSKI



CHŁODNIK LITEWSKI


SKŁADNIKI

400 ml jogurtu naturalnego np.domowego
1 pęczek botwinki
1 duży ogórek
1 pęczek rzodkiewek
szczypior
koperek
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
jajka ugotowane na twardo

CHŁODNIK LITEWSKI



CHŁODNIK LITEWSKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny.  Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje.
Wszystkie składniki  przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka.


CHŁODNIK LITEWSKI



CHŁODNIK LITEWSKI


CHŁODNIK LITEWSKI



CHŁODNIK LITEWSKI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów