CHŁODNIK
maja 09, 2015
0
botwinka
,
CHŁODNIK
,
CHŁODNIK LITEWSKI
,
jajka ugotowane na twardo
,
jogurtu naturalny
,
koperek
,
ogórek
,
pieprz
,
rzodkiewek
,
sok z cytryny
,
sól
,
szczypior
Chłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :)
SKŁADNIKI
400 ml jogurtu naturalnego np.domowego
1 pęczek botwinki
1 duży ogórek
1 pęczek rzodkiewek
szczypior
koperek
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
jajka ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje.
Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz