TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI
maja 03, 2018
0
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
ciasto
,
Konfitura z róży
,
Święta
,
Tort
,
TORT KOMUNIJNY
,
TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI
Tort wizualnie zupełnie w innym stylu od
poprzedniego Tortu Komunijnego. W tym torcie tym dla podkreślenia że jest to
tort dla dziewczynki dominuje kolor różowy. Poza tym, tak jak w poprzednim jest
masa z bitej śmietany oraz konfitura z róży.
SKŁADNIKI (tortownica 22cm)
8 jajek
szklanka
cukru
szklanka
mąki pszennej
4
łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
litr śmietany 36%
4 łyżeczki żelatyny
Duży cukier waniliowy
2- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
Słoiczek konfitury z róży
listki mięt
A także dla podkreślenia tego uroczystego dnia, użyłam dodatki
napisem nawiązujące do Komunii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka,
nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około
35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i
dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Bita śmietana:
-Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić
do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą
żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła.
-Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to:
żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej i odstawić do przestygnięcia.
( Śmietanę najlepiej,
podzielić na dwie części czyli przygotowywać ją w dwóch etapach , pierwszą
części 0,5 litra na przełożenie, gdy tort będzie już gotowy do obłożenia, wtedy
ubić pozostałą śmietanę. Na pól litra śmietany dajemy dwie łyżeczki żelatyny)
Śmietanę wraz z cukrami
ubić na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania, dodać do schłodzonej
żelatyny, około 2 łyżek ubitej śmietany dokładnie wymieszać i cały czas
miksując powoli wlewać do śmietany miksować jeszcze przez chwilę, aby
składniki się połączyły.
Przełożenie:
1.Pierwszy blat biszkoptu umieścić w rancie
cukierniczym, na biszkopt wyłożyć trzy łyżki śmietany równo rozsmarować,
przykryć kolejnym.
2.Do
rękawa cukierniczego włożyć trzy łyżki śmietany, wycisnąć ją po bokach blatu
taka aby środek pozostał pusty, na który nałożyć konfiturę z róży , wyrównać.
3. Przykryć kolejnym
blatem, posmarować trzema łyżkami śmietany.
4. Przykryć ostatnim blatem posmarować ponownie trzema
łyżkami śmietany
5. Złożony tort wstawić
na około 20 – 30 minut do lodówki.
6.Schłodzony tort
obłożyć pozostałą śmietaną udekorować według własnego gustu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz