ZUPA SZCZAWIOWA
Pyszna przyjemnie kwaśna, taką najbardziej
lubię według mnie zupa szczawiowa muś być kwaśna, wiosenna zupa, najlepiej
smakuje gdy samodzielnie zbierzemy szczaw ;). A ile tego szczawiu pytałam zawsze
Mamę idąc zbierać szczaw - odpowiadała tyle żeby nie mieściło się w dłoniach ;
) ehh i jak tu uzbierać odpowiednią
ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać ją w słoiczku na
rozpoczynającą się właśnie Majówkę, na której sprawdzi się również chłodnik
oraz ciasto kruche z rabarbarem- w typowo majówkowym klimacie ;).
SKŁADNIKI:
600 g żeberek
pęczek włoszczyzny
150 – 200 g szczawiu ( im większy pęczek tym lepiej)
oczyszczonego i umytego
8 średnich ziemniaków
300 ml śmietany 18%
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte żeberka włożyć do garnka, zalać około 2,5 l zimnej wody. Zagotować, gdy zbierze się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut.
Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
Smacznego ;)
Świetnie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com