TORT KOMUNIJNY
kwietnia 29, 2018
2
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
ciasto
,
Dżem z czarnej porzeczki
,
Święta
,
Tort
,
TORT KOMUNIJNY
Maj to
niezaprzeczalnie wiosenny miesiąc komunijny, i związane z nią przyjęcia na których, nie
może zabraknąć tortu. Po okresie bogato zdobionych, obecnie powraca się do tych
bardziej subtelnych, które mają swój niepowtarzalny urok, a równie pięknie
ozdabiają, przyjęcie komunijne. Mam nadziej że tort przygotowany przeze mnie przypadnie do
gustu, podczas uroczystości komunijnej. Tort to: biszkopt idealny, bita
śmietana, dla przełamania słodyczy dżemem z czarnej porzeczki, ozdobiony listki mięt.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
Biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
litr śmietany 36%
4 łyżeczki żelatyny
Duży cukier waniliowy
2- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
listki mięt
A także dla
podkreślenia tego uroczystego dnia, użyłam opłatka jadalnego z napisem
nawiązującym do Komunii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając
ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez
papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę,
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Bita
śmietana:
-Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka,
odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z
napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła.
-Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny
to: żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej i odstawić do przestygnięcia.
( Śmietanę najlepiej, podzielić na dwie części czyli przygotowywać ją w dwóch etapach , pierwszą części 0,5 litra na przełożenie, gdy tort będzie już gotowy do obłożenia, wtedy ubić pozostałą śmietanę. Na pól litra śmietany dajemy dwie łyżeczki żelatyny)
Śmietanę wraz z cukrami ubić na
najwyższych obrotach, pod koniec ubijania, dodać do schłodzonej żelatyny, około
2 łyżek ubitej śmietany dokładnie wymieszać
i cały czas miksując powoli wlewać do śmietany miksować jeszcze przez
chwilę, aby składniki się połączyły.
Przełożenie:
1.Pierwszy blat biszkoptu umieścić w
rancie cukierniczym, na biszkopt wyłożyć trzy łyżki śmietany równo rozsmarować,
przykryć kolejnym.
2.Do rękawa
cukierniczego włożyć trzy łyżki śmietany, wycisnąć ją po bokach blatu taka aby
środek pozostał pusty, na który nałożyć dżem z czarnej porzeczki, wyrównać.
3. Przykryć kolejnym blatem,
posmarować trzema łyżkami śmietany.
4. Przykryć ostatnim blatem posmarować
ponownie trzema łyżkami śmietany
5. Złożony tort wstawić na około 20 – 30 minut
do lodówki. 6.Schłodzony tort obłożyć pozostałą śmietaną udekorować
według własnego gustu.
Smacznego 😊
Fajny przepis. Tort wygląda prześlicznie, bardzo pięknie wykonany. Brawo. :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki i smaczny. Ja często część bitej śmietany do przełożenia blatów mieszam z owocami z puszki - tzw. koktajl owocowy - tort zyskuje na lekkości i smaku.
OdpowiedzUsuń