ŁABĘDZI PUCH
kwietnia 26, 2018
0
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
ciasto
,
ciasto łabędzi puch
,
dżem malinowy
,
frużelina
,
komunia
,
krem kajzerkowy
,
ŁABĘDZI PUCH
,
Święta
,
wiórki kokosowe
Już nazwa ciasta zdradza że jest ono bardzo delikatne oraz puszyste, ale żeby nie było tak miło😉 przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki, również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości.
SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
2 kajzerki,
2 ,5 szkl mleka
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy
100 g wiórków kokosowych
250 g miękkiego masła
Posypka:
łyżka masła
100 g wiórków
3 łyżki cukru
Poncz:
Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu
malinowego (może być inny), Rafaello
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym
tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do
tzw. suchego patyczka).
Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty.
Masa kajzerkowa ;)
Bułki zalać dwoma
szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić
widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do
gotującej się mieszanki dodać „papke kajzerkową „ energicznie mieszając
gotować do zgęstnienia masy Gęstą masę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć
na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę bułkowo-kokosową
(powinna być w temperaturze pokojowej). Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.
Posypka:
Masło roztopić na
patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić.
Pierwszy blat
biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem
cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć
3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu.
Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami
kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz