ZAKRĘCONY TORT
Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą
zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat
biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko.
Najładniej tort prezentuje się z kremem np.
czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok.
SKŁADNIKI (2 x forma
30x40 cm)
Biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki
ziemniaczanej
25 dag
masła roślinnego
3 jajka
5 łyżek
cukru
Dowolny
aromat (opcjonalnie barwnik)
250ml
śmietanki 36%
Dodatkowo
do dekoracji
Fix śmietanowy
Cukier waniliowy
Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie
wtedy pięknie widać paski
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe część wylać do form wyłożonych papierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto w pozostawić do wystudzenia.
Krem
W
kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją
objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do
osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło
ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce
przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu.
Śmietanę
ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać fix oraz cukier waniliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz