ZAKRĘCONY TORT

TORT MELODIA

Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które  wyglądają zjawisko.
Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany  urok. 


ZAKRĘCONY TORT

SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm)
Biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag masła roślinnego
3 jajka
5 łyżek cukru
Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik)
250ml śmietanki 36%
Dodatkowo do dekoracji
Fix śmietanowy
Cukier waniliowy

Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe część wylać do form wyłożonych papierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto w pozostawić do wystudzenia.

Krem

W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać fix oraz cukier waniliowy 

ZAKRĘCONY TORT

 A tu filmiki z sposobem przygotowania tego rodzajem tortu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com