PASZTET WIELKANOCNY


PASZTET


Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne  potrawy Wielkanocne

PASZTET WIELKANOCNY




SKŁADNIKI

2 kg łopatki wieprzowej
1 kg wątróbki drobiowej
1 kg karkówki,
4 marchewki
3 pietruszki
1/2 średniego selera
5 średnich cebul
jajek
czerstwa
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
kilka  liści laurowych
4 łyżki majeranku
mielone ziele angielskie do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebule, przekroić na połówki i opiec na suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać 2 cebule, ziele angielskie, liście laurowe,  ziarenka pieprzu i sól do smaku. Całość zalać wodą i gotować przez około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso, cebulę i czosnek wyjąć z wywaru, wystudzić następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi dziurkami. Do wywaru włożyć czerstwe bułki żeby się namoczyły, następnie bułki, i pozostałą cebule zmielić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Do miski z mięsem dodać bułkę, cebulę, czosnek, żółtka, majeranek, zmielone ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę,  dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 90 minut Smacznego!


PASZTET



PASZTET

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com