PASZTET WIELKANOCNY
Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne
potrawy Wielkanocne
SKŁADNIKI
2 kg łopatki wieprzowej
1 kg wątróbki drobiowej
1 kg karkówki,
4 marchewki
3 pietruszki
1/2 średniego selera
5 średnich cebul
6 jajek
czerstwa
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
4 łyżki majeranku
mielone ziele angielskie do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebule, przekroić
na połówki i opiec na suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do
garnka. Dodać 2 cebule, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól do smaku. Całość zalać wodą i gotować przez około
2 godziny aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso, cebulę i czosnek wyjąć z
wywaru, wystudzić następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi dziurkami. Do
wywaru włożyć czerstwe bułki żeby się namoczyły, następnie bułki, i pozostałą
cebule zmielić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Do miski z mięsem
dodać bułkę, cebulę, czosnek, żółtka, majeranek, zmielone ziele angielskie,
gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy
pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej
mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku
przez około 90 minut Smacznego!
Smakowicie wygląda! Aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuń