TORT KAJMAKOWY
lutego 26, 2016
0
BISZKOPT
,
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY
,
bita śmietana
,
ciasto
,
masa krówkowa
,
Tort
,
Tort kajmakowy
Delikatny biszkopt, z masą z bitej śmietany i kajmaku.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
500 ml mleka 3,2% tłuszczu
130 dag masła
150 dag cukru
1 łyżka kakao
aromat waniliowy
500 ml śmietany 36%
Do dekoracji
250 ml śmietany 36 %
cukier waniliowy
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt idealny:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na 3 blaty.
Masa kajmakowa: . Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło, kakao oraz cukier. Gotować cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Odstawić do przestygnięcia, śmietanę ubici na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodawać przestygnięty kajmak i miksować do chwili połączenia się obu mas.
Dekoracja: Śmietanę oraz cukier waniliowy ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie połączyć ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz