TORT CZEKOLADOWY



tort-czekoladowy

 

Tort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny.


tort-czekoladowy-z-malinami


SKŁADNIKI

 

Biszkopt (tortownica 22cm)

5 jajek

¾  szklanka cukru

¾ szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

Krem

250 g śmietany 36%

250 g serka mascarpone

200 g ciemnej czekolady

4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

250 g Krem typu Nutella

150 g masła roślinnego

Poncz

100ml wiśniówki

100 ml przegotowanej wody

Łyżeczka cukru

 50g mlecznej czekolady

łyżka oleju

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Biszkopt

 

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na cztery blaty

 

Krem

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą  śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę. 

Składanie toru

Składniki ponczu połączyć

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/4 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/4 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/4 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.   

 

Dekoracja

Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy.

Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort.

Połową powstałego kremu obłożyć tort, schłodzić.

Drip

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople”

 Pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki i malinami.

Tort schłodzić w lodówce

 

Smacznego

tort-czekoladowy-z-owocami


tort-czekoladowy-z-dripem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com