TORT ŚWIĄTECZNY
Tort Bożonarodzeniowy o smaku waniliowym idealny na święta jak i na urodziny. W świątecznym czerwonym kolorze będzie ozdobą świątecznego stołu.
SKŁADNIKI:
(tortownica 20 cm)
Biszkopt
5 jajek
¾ szklanka cukru
1/4 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
500 ml bitej śmietany
2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody
4-5 łyżek cukru pudru
Poncz
Sok z cytryny
¾ szklanki przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
Krem do tynkowania
160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
60 g cukru pudru
240 g serca mascarpone
Czerwony barwnik
Drip
5 g białej czekolady
łyżeczka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 170C 35- 40 minut (do suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.
Bita śmietana
Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Krem do tynkowania
Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone, gdy masa będzie puszysta dodać barwnik i wymieszać.
Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki, W tym czasie przygotowujemy dr pip
Do gorącej miski z wodą wstawiamy garnuszek z czekoladą i olejem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z wymieszą czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4 minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.
Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz