BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA
Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy ;). W tym roku na święta makowiec szybki i łatwy a zarazem przepyszny w przygotowaniu czyli rolada biszkoptowa z masą makową.
Składniki (blacha z piekarnika)
Biszkopt
6
jajek
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
50
dag maku
20-30
dag cukru
4
białka
5
dag masła (stopionego)
Bakalie
Sposób przygotowania
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Na papier wykładamy mak
równo rozsmarowujemy.
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na mak, wyrównać tak aby mak był przykryty ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować.
Przepisałam już kilka przepisów wyglądają apetycznie. Będę wypiekać na święta. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń