BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA

 

makowiec


Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy ;). W tym roku na święta makowiec szybki i łatwy a zarazem przepyszny w przygotowaniu czyli rolada biszkoptowa z masą makową.



makwoiec-biszkoptowy


Składniki (blacha z piekarnika)

Biszkopt

6 jajek

6 łyżek mąki

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

50 dag maku

20-30 dag cukru

4 białka

5 dag masła (stopionego)

Bakalie


rolada-biszkoptowa-makowa


Sposób przygotowania

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Na papier wykładamy mak równo rozsmarowujemy.

Biszkopt    

Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu  dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na mak, wyrównać tak aby mak był przykryty ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę  dowolnie udekorować.


makowa-rolada-biszkoptowa



1 komentarz:

  1. Przepisałam już kilka przepisów wyglądają apetycznie. Będę wypiekać na święta. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com