TORT Z CZARNOLASU
Tort Czarnolas, zwany również szwarcwaldzkim,
must have każdego lata. Przepyszne połączenie biszkoptu kakaowego, bitej
śmietany, wiśni oraz czekolady.
SKŁADNIKI: (tortownica
22cm)
5 jajek
¾
szklanka cukru
¾
szklanka mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
1 łyżka
kakao
Bita śmietana
800 ml śmietany 36 % schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody do żelatyny
Drip
50g mlecznej czekolady
łyżka oleju
wiśnie z alkoholu
nalewka wiśniowa 80 ml
płatki czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Żelatynę
rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym
czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki,
na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go
alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem.
Tort
obłożyć częścią śmietany.
Drip
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę olejem, dokładnie
wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna
delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople”.
Na zastygnięty drpi wyszprycować pozostałą śmietanę,
udekorować wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady. Tort schładzam w lodówce.
Pyszny i prosty w wykonaniu tort, polecam
OdpowiedzUsuń