WIELKANOCNY TORT/ ROBINS EGG CAKE
marca 31, 2018
2
biała czekolada
,
bita śmietan
,
ciasto
,
Easter Egg Cake. Biszkopt idealny
,
galaretka cytrynowa
,
galaretka niebieska
,
koszyczek z białej czekolady
,
Tort
,
WIELKANOC
,
WIELKANOCNY TORT
Już jakiś czas temu wypatrzyłam tort Robin’s Egg Cake, który swym zielonkawo-niebieskim kolorem ma nawiązywać do jaj złożonych przez ptaka American Robin, od tej chwili czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go
przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego
uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego.
SKŁADNIKI:
(tortownica 22cm)
Biszkopt
7 jajek
¾
szklanka cukru
szklanka
mąki pszennej
4
łyżki mąki ziemniaczanej
Masa do przełożenia
600 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody
Masa do dekoracji
400 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody
„Cętki”
Łyżka kakao
3-4 łyżki wody
łyżeczka cukru
parę kropel ulubionego aromatu
pędzelek
„Koszyczek”
10 dag białej czekolady
balon
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z
nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie
smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę,
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Masa do przełożenia
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i
pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać
powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu,
tworząc tort i wstawić naokoło 30minut do lodówki.
Masa do dekoracji
Galaretkę niebieską rozpuścić w gorącej wodzie i
pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać
powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na
chwilę do lodówki.
„Cętki”
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao
niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać”
na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki
„Koszyczek”
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w
filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby
delikatnie stężała. Następnie delikatnie chwytając
balon, układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy na dwie
godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nacinamy lekko balon, i ostrożnie
wyjmujemy go z czekolady.
Koszyczek umieścić na środku ładnie będzie prezentował się z małymi
jajeczkami czekoladowymi.
Tort przechowywać w lodówce
Smacznego J
Wygląda obłędnie:) Zupełnie jak z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa, starałam się jak mogłam ;)
Usuń