WIELKANOCNY TORT/ ROBINS EGG CAKE


ROBINS EGG CAKE


Już jakiś czas temu wypatrzyłam tort Robin’s Egg Cake, który swym zielonkawo-niebieskim kolorem ma nawiązywać do jaj złożonych przez ptaka American Robin,  od tej chwili czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego.


TORT WIELKANOCNY



SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)

Biszkopt
7 jajek
¾  szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa do przełożenia
600 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody

Masa do dekoracji
400 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody

„Cętki”
Łyżka kakao
3-4 łyżki wody
łyżeczka cukru
parę kropel ulubionego aromatu
pędzelek

„Koszyczek”
10 dag białej czekolady
balon

Koszyczek z białej czekolady


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.

Masa do przełożenia

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30minut do lodówki.

 Masa do dekoracji

Galaretkę niebieską rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na chwilę do lodówki.

„Cętki”

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki

„Koszyczek”
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie delikatnie chwytając balon, układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nacinamy lekko balon, i ostrożnie wyjmujemy go z czekolady.
Koszyczek umieścić na środku ładnie będzie prezentował się z małymi jajeczkami czekoladowymi.
Tort przechowywać w lodówce
Smacznego J


Speckled Easter Egg Chocolate Cake





WIELKANOCNY TORT

WIELKANOCNY TORT



I wersja o smaku gruszki


easter cake



easter egg cake

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie:) Zupełnie jak z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa, starałam się jak mogłam ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com