JAJKA GALARETKI

JAJKA GALARETKI WIELKANOCNE

Smakowita  ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie 😏

JAJKA GALARETKI



SKŁADNIKI: (składniki na 10 galaretek)
10 wydmuszek
30 dkg mięsa np. udko z kurczaka
Włoszczyzna
sól pieprz do smaku
10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru
Dowolne warzywa do dekoracji, np. marchewka, kukurydza, groszek, papryka itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z jajka po szerszej stronie odkroić ich „czubek” (białka oraz żółtka nie będą nam potrzebne). Wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć. Następnie wydmuszki wyjąć i zostawić do wysuszenia.
Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie. Wywar przecedzić przez gęste na sito Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w kostkę i na przemian z warzywami wkładać do wydmuszek. Do każdej wydmuszki wlać wywarem i odstawić do zastygnięcia do lodówki, najlepiej na noc.
Obierać tak jak jajka ugotowane na twardo i gotowe.
Smacznego ;)

JAJKA GALARETKI WIELKANOCNE


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com