JAJKA GALARETKI
marca 27, 2018
0
groszek
,
JAJKA GALARETKI
,
JAJKA GALARETKI WIELKANOCNE
,
kukurydza
,
kurczak
,
rosół
,
Święta
,
WIELKANOC
,
żelatyna. marchewka
Smakowita ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie 😏
SKŁADNIKI: (składniki na 10 galaretek)
10 wydmuszek
30 dkg mięsa np.
udko z kurczaka
Włoszczyzna
sól pieprz do smaku
10 łyżeczek
żelatyny na 1 litr wywaru
Dowolne warzywa
do dekoracji, np. marchewka, kukurydza, groszek, papryka itp.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Z jajka po szerszej stronie
odkroić ich „czubek” (białka oraz żółtka nie będą nam potrzebne). Wydmuszki oczyścić, zalać
wrzątkiem, wyparzyć. Następnie wydmuszki wyjąć i zostawić do wysuszenia.
Z mięsa
oraz włoszczyzny ugotować wywar. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do
wystygnięcie. Wywar przecedzić przez gęste na sito Dodać żelatynę i
dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w kostkę i na przemian z warzywami wkładać
do wydmuszek. Do każdej wydmuszki wlać wywarem i odstawić do zastygnięcia do
lodówki, najlepiej na noc.
Obierać tak
jak jajka ugotowane na twardo i gotowe.
Smacznego
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz