NIEBIAŃSKA PLAŻA
marca 26, 2018
1
beza
,
Boże Narodzenie
,
ciasto
,
CIASTO NIEBIAŃSKA PLAŻA
,
kakako
,
kokos
,
NIEBIAŃSKA PLAŻA
,
Święta
,
WIELKANOC
,
wiórki kokosowe
Mięciutkie czekoladowe ciasto oraz przepyszna beza kokosowa, moim zdaniem połączenie idealne. Wizualnie przypomina przepyszne ciasto Izaura, lecz zamiast sera wierzch zdobi kokosowa beza.
SKŁADNIKI (forma 24x 32)
Ciasto ciemne
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
łyżka mocnego kakao
6 jajek ( w podziale 6 żółtek i z
tego z 3 jajek białka)
¾ szklanki oleju
2 łyżki śmietany 18 %
1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
szczypta soli
opcjonalnie kieliszek alkoholu
Beza kokosowa
3 białka pozostałe z ciasta ciemnego
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto ciemne
Białka ubici na sztywno z szczyptą
soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki
cukru, sztywne białka odstawić.
Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując
dodawać stopniowo pozostałe składniki.
Po połączeniu wszystkich składników ciasto
będzie gęste wtedy dodać partiami
sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem
dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 –
40minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową.
Beza kokosowa
3 białka (pozostałe z ciemnego
ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach dodawać
cukier oraz cukier waniliowy zakaż dym razem dodawać kolejną części gdy
poprzedni cukier rozpuści się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać
powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe
i delikatnie połączyć składniki.
Ciemne ciasto wyjąć z
piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika
temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się
zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 po tym
czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można
polać np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego ;)
efektowne ciacho ;)
OdpowiedzUsuń