TORCIK KAWOWY
września 13, 2013
0
biały ser
,
BISZKOPT
,
cappuccino
,
cukier puder
,
espresso
,
jogurt
,
kawa
,
żelatyna
Z okazji imienin moje siostry przygotowałam tort kawowy na zimno, połączenie trzech różnych rodzajów kawy, okazało się aromatycznym i energetycznym strzałem w dziesiątkę.
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną
pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po
łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia
się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać
ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.
Do Torciku będziemy potrzebować
Kieliszek likieru kokosowego
500 g białego sera
500
ml jogurtu naturalnego
500
ml śmietany 36%
10
łyżek cukru pudru
10
łyżeczek żelatyny
Napar z 3 łyżeczek espresso, napar z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej, a także 5 łyżek cappuccino w proszku.
I masa o smaku espresso
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki gorącej
wody. Biały ser i 4 łyżki cukru miksować dodając po woli napar espresso, cały
czas miksując wlewać powoli przestygniętą żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać i odstawić na około 20 minut do lodówki aby masa delikatnie stężała. Tężejącą masę wylać na biszkopt nasączony likierem
kawowym, wstawić do lodówki.
II
MASA jogurtowo kawowa
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki gorącej
wody. Jogurt dokładnie wymieszać z 4 łyżkami cukru oraz naparem z kawy, cały czas miksując powoli dodawać żelatynę. Masę jogurtową wylać na pierwszą warstwę tortu
i wstawić do lodówki aby stężała.
III
MASA O SMAKU CAPPUCCINO
2
łyżeczki żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubici na sztywno pod
koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru a także 5 łyżek cappuccino dokładnie wymieszać,
na końcu dodać żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę jogurtową i ponownie wstawić
do lodówki aby tort stężał.
Przed
podaniem tort posypać kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz