BABKA KOKOSOWO CZEKOLADOWA
Kolejne ciasto nie tylko Wielkanocne czyli babka
kokosowo czekoladowa, z nutą alkoholu i polewą czekoladową to bardzo smaczne
połączenie smaków. Wyglądem przypomina babkę marmurkową
ale smakuje zupełnie inaczej, idealna dla wielbicieli batoników Bunty.
Składniki:
160 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
200 g cukru
100g wiórków kokosowych
Kieliszek alkoholu
4 jaja (osobno żółtka i białka)
Roztopiona i przestudzona tabliczka
czekolady
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać, do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać oraz alkohol. Foremkę wysmarować tłuszczem, przelać połowę ciasta kokosowego na nie przełożyć ciasto czekoladowe a na czekoladowe pozostałe ciasto kokosowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą czekoladową.
Polewą polać wystudzoną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz