CIASTO METROWIEC

 

ciasto-metrowiec

Ciasto.metrowiec.smaczne.kolorowe.ciasto.kremem.budyniowym oraz polewą


metrowiec-ciasto

SKŁADNIKI

CIASTO

6 jajek

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka kakao

KREM

2 budynie śmietankowe z cukrem

0,75 l mleka

kostka masła

polewa czekoladowa

 

SPOSOÓB PRZYGOTOWAINA

Ciasto

Jajka utrzeć z cukrem do białości, cały czas miksując dodać olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao, do drugiej części ciasta dodać.

Dwie foremki keksówki takich samych wymiarów wyłożyć papierem dopieczenia. Do jednej blaszki wylać jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Ciasta piec w temp. 180 st. przez około 45 minut.

Krem

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu używając. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i miksować do połączenia składników.

Wystudzone ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Składanie ciasta

Ciemną kromkę ciasta posmarować kremem– jasną kromkę ciasta posmarować itd. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Ciasto kroić ukośnie.

 
metrowiec



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com