TRUSKAWKOWA CHMURKA
czerwca 21, 2019
3
beza
,
BISZKOPT
,
bita
,
GALARETKA
,
śmietan
,
Truskawkowa chmurka
,
Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
,
zemsta teściwowej
Truskawkowe chmurka to bardzo smaczne ciasto zwane również zemstą teściowej które to przygotowuje się z wiśniami. W oryginale podobno wiśnie były nie z pestkami i właśnie od tego pochodzi nazwa zemsta 😁😉🍒
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SKŁADNIKI
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli
Galaretka z wiśniami
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli
Galaretka z wiśniami
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki wody
cukier waniliowy
cukier waniliowy
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Galaretka z truskawkami
Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich truskawki. Tężejące wylewamy na biszkopt
Bita śmietana
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
Beza
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut.
Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego ;)
Malinową chmurkę znamy, robiliśmy już też jagodową teraz czas na truskawkową :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń