KARPATKA
Przepyszne ciasto z kremem budyniowym. Przepis z książki siostry Anieli.
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- 9 jaj
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki i piec kolejno każdą z warstw w piekarniku po ok. 30 min, w temperaturze 220 st.
MASA
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz