KRYSZTAŁEK


KRYSZTAŁEK


Szybkie bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉 uroczo kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca, które już wcześniej robiłam. 


Stained Glass Jelly Cake



SKŁADNIKI (tortownica 24 cm)

Biszkopt (lub gotowe biszkopty)
2 jajka
1/2  szklanki cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa Śmietanowa
4-5 ulubionych galaretek
1 śmietany 18%
2 cukry wanilinowe
5 łyżeczek żelatyny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa śmietanowa
Każdą galaretkę rozpuścić w 1, ¾ szklanki gorącej wody i najlepiej chłodzić w prostokątnym naczyniu wtedy łatwiej jest wykroić ładną kostkę, odstawić do stężenia.  Gdy galaretki już  stężeją, przygotowuje masę śmietanową, żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, śmietanę mieszam z cukrem wanilinowym galaretki kroję w kwadraty (z każdej galaretki odkładam parę kostek do dekoracji)  do daję do masy śmietanowej mieszam następnie łączę z żelatyną i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem, i na wierzchu układam odłożone kostki galaretki,   wstawiam do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Smacznego


Kryształek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com