KRYSZTAŁEK
Szybkie
bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉 uroczo
kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca, które już
wcześniej robiłam.
SKŁADNIKI (tortownica 24 cm)
Biszkopt (lub gotowe biszkopty)
2 jajka
1/2
szklanki cukru
1/2
szklanka mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
Masa Śmietanowa
4-5 ulubionych galaretek
1 śmietany
18%
2
cukry wanilinowe
5
łyżeczek żelatyny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z
nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie
smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa śmietanowa
Każdą
galaretkę rozpuścić w 1, ¾ szklanki gorącej wody i najlepiej chłodzić w
prostokątnym naczyniu wtedy łatwiej jest wykroić ładną kostkę, odstawić do
stężenia. Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę śmietanową, żelatynę
rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, śmietanę mieszam z cukrem wanilinowym galaretki
kroję w kwadraty (z każdej galaretki odkładam parę kostek do dekoracji) do daję do masy śmietanowej mieszam następnie
łączę z żelatyną i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem,
i na wierzchu układam odłożone kostki galaretki, wstawiam do lodówki, przynajmniej na 2
godziny.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz