PIECZARKI MARYNOWANE
Bardzo smaczny dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
1
kg małych pieczarek
Kąpiel wodna
2 l wody
łyżka soli
2 łyki octu
Zalewa
3 szklanki wody
Szklanka octu 10 %
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
Do każdego słoika
1/2 łyżeczki gorczycy
2 małe plasterki marchewki
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
2 plasterki cebuli
liść laurowy
1/2 łyżeczki gorczycy
2 małe plasterki marchewki
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
2 plasterki cebuli
liść laurowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte pieczarki obgotowujemy około 15
minut następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie do
wyparzonych słoików wkładamy przyprawy oraz pieczarki do ¾ wysokości słoika.
Gotującą zalewę wlewamy do słoików
tak aby pieczarki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem
pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki praktycznie po 24 godzinach
są już gotowe do jedzenia.
Smacznego.
Świetny pomysł! Od jutra biorę się do pracy :P
OdpowiedzUsuńJuż zalałem słoiczek i się odezwę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń