JAGODZIANKI
Zachęcam do wypróbowania moich jagodzianek. Przepis na te ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania.
Ciasto:
1/2 kg mąki,
5 żółtek,
pół kostki margaryny,
ok 10 dag drożdży,
opakowanie cukru waniliowego,
pół szklanki cukru,
szklanka ciepłego mleka
Nadzienie:
1/2 litra jagód,
pół szklanki cukru,
Rozczyn:
5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło rozpuścić , podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Super jagodzianki! Uwielbiam je, akurat dostałam trochę jagódek od babci, to biorę się do pracy :p
OdpowiedzUsuńZ jagodziankami mnóstwo pracy. Nie mnie jednak, nieważne jak bardzo bym się starała, takich jak moja mama robi nigdy nie stworzę :) Smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń