GALARETKOWIEC
Chyba
najprostsze, ciasto po prostu nie może się
nie udać. Potrzebujemy tylko
galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów
ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta.
Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa.
1
litr jogurtu naturalnego
2
cukry wanilinowe
5
łyżeczek żelatyny
Z
każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje
masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, jogurt mieszam z
cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać cukier puder) galaretki kroję
w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga
bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku
odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto,
odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz