DŻEM TRUSKAWKOWY




Jak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną?
U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem  żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobówJ podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy

Przepis na kilo owoców
1 kg truskawek
500 g cukru
Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor)
1-Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć
2. Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier
3. Można dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać
4.Teraz należy truskawki odstawić na jakiś czas około godziny.
5. Po godzinie truskawki puszczą sok i można zacząć gotować. Od momentu zagotowania, należy nasze truskawki gotować jeszcze około 45 minut.
6. Na koniec należy zebrać powstałą pianę.
7. Czysty i klarowny dżem nakładam do słoiczków i zakręcam
8. Dokładnie zakręcone słoiczki przekręcam do góry dnem i przykrywam ściereczką, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Z podanych składników wychodzi 3-4 słoiczki o wadze 300 g

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki mi również się podoba :) Wypróbuj mój przepis na pewno i Ty uzyskasz taki kolorek

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com