DŻEM TRUSKAWKOWY
Jak
przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną?
U
mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe
gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko”
wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem
żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobówJ
podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy
Przepis na
kilo owoców
1 kg truskawek
500 g cukru
Opcjonalnie sok z dwóch cytryn (
zaostrzy smak i nada ładny kolor)
1-Truskawki pozbawić szypułek umyci i
osuszyć
2.
Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier
3. Można
dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać
4.Teraz
należy truskawki odstawić na jakiś czas około godziny.
5. Po
godzinie truskawki puszczą sok i można zacząć gotować. Od momentu zagotowania,
należy nasze truskawki gotować jeszcze około 45 minut.
6.
Na koniec należy zebrać powstałą pianę.
7. Czysty
i klarowny dżem nakładam do słoiczków i zakręcam
8. Dokładnie
zakręcone słoiczki przekręcam do góry dnem i przykrywam ściereczką, pozostawiam
do całkowitego wystygnięcia.
Z
podanych składników wychodzi 3-4 słoiczki o wadze 300 g
Ma piękny kolorek :) !
OdpowiedzUsuńDzięki mi również się podoba :) Wypróbuj mój przepis na pewno i Ty uzyskasz taki kolorek
Usuń