ŚNIEŻNY PUCH
listopada 30, 2015
4
BISZKOPT IDEALNY
,
ciasto
,
Krem grysikowy
,
miód
,
przyprawa do piernika
,
ŚNIEŻNY PUCH
,
Święta
Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym
SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)
4 jajka
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżka płynnego miodu
Krem grysikowy
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
SPOSÓB.PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie.wymieszać.najlepiej.łyżką..Ciasto.wylać.do.formy.wyłożonej.papierem.do. pieczenia,.boki.zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec.w.temperaturze.160.-170.C.około.40.minut..Bezpośrednio.po.upieczeniu.ciasto. w.formie.spuścić.z.wysokości.około.50.cm.na.podłogę,.pozostawić.do.wystudzenia,.i.dopiero.wówczas.przekroić.na.dwa.blaty. . Krem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
a proszek do pieczenia albo soda tutaj nie idą?
OdpowiedzUsuńBiszkopt ten nie wymaga proszku do pieczenia,ponieważ jest on tak zwanym biszkoptem idealnym, który zawsze pięknie wyrasta. Link do przepisu jak go wykonać, http://rarossa.blogspot.com/2015/07/biszkopt-kakaowy-rzucany-idealny.html
UsuńPrzez przypadek wysłałam maila, ale powtórzę - wygląda idealnie!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
Usuń