LUKIER KRÓLEWSKI
grudnia 10, 2014
4
Boże Narodzenie pierniczki Piernik staropolski Wigilia
,
cukier puder
,
CYTRYNA
,
LUKIER KRÓLEWSKI
,
pierniczki
Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten
świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.
SKŁADNIKI
białko z jednego jajka
szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Białko ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać cukier oraz sok z cytryny, miksować do momentu uzyskania, gęstego, gładkiego, lśniącego lukru.
Według mnie, najwygodniej ozdabiać wypieki, umieszczająca gotowy lukier w woreczkach strunowych, nakładając go w jeden róg, następnie uciąć nożyczkami rożek woreczka - wtedy o wiele łatwiej dozuje się lukier.
Pyszny jest taki lukier i super wygląda:)
OdpowiedzUsuńMasz racje :)
UsuńJa też sama robię lukier. Nie dodaję jednak do niego ani białka, ani soli. Musze wypróbować Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, jest nie zastąpiony do zdobienia pierniczków, ma zupełnie inną konsystencje, niż ten z wody i cukru pudru.
Usuń