F
Print Friendly and PDF

10.12.2014

LUKIER KRÓLEWSKI


LUKIER KRÓLEWSKI


Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten 

świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.





SKŁADNIKI
białko z jednego jajka
szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
Białko ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać cukier oraz sok z cytryny, miksować do momentu uzyskania, gęstego, gładkiego, lśniącego lukru.
Według  mnie, najwygodniej ozdabiać wypieki, umieszczająca gotowy lukier w woreczkach strunowych, nakładając go w jeden róg, następnie uciąć nożyczkami rożek woreczka - wtedy o wiele łatwiej dozuje się lukier.


4 komentarze:

  1. Pyszny jest taki lukier i super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też sama robię lukier. Nie dodaję jednak do niego ani białka, ani soli. Musze wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, jest nie zastąpiony do zdobienia pierniczków, ma zupełnie inną konsystencje, niż ten z wody i cukru pudru.

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów