SERNIK NA ZIMNO O SMAKU KIWI Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ
maja 17, 2019
1
BISZKOPTY
,
ciasto
,
ciasto na lato
,
galaretka cytrynowa
,
orzeźwiający sernik na zimno
,
sernik
,
Sernik na zimno
,
SERNIK NA ZIMNO O SMAKU KIWI Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ
,
sernika na zimno kiwi
,
szybkie ciasto
Serniczek na zimno z kiwi oraz
galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie
kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch
SKŁADNIKI
100 – 120g biszkoptów
okrągłych
100 – 120g biszkoptów podłużnych
Masa jogurtowa
600 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 kiwi
2 galaretki kiwi
Krem
2 kajzerki
2 ,5 szkl mleka
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy
250 g miękkiego masła
Dodatkowo
Galaretka cytrynowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masa kajzerkowa
Bułki
zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Bułki rozdrobnić. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującej się mleka dodać
„papkę kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy. Gęstą
masę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę kajzerkową).
Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.
Masa serowa
Obrane kiwi pokroić na kawałki następnie zbudować. Powstały
sok zagotować i dodać galaretki o smaku kiwi dokładnie wymieszać, odstawić do
przestudzenia. Do sera dodać przestudzony sok z kiwi oraz cukier, dokładnie
wymieszać i odstawić na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć.
Formę wyłożyć okrągłymi biszkoptami na nie wyłożyć masę
serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę
serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego.
Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać
tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Taki serniczek z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń