SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM
października 29, 2018
0
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY
,
ciasto
,
dynia
,
HALLOWEEN
,
sernik
,
SERNIK DYNIOWY
,
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM
🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻🎃 👻
Zapraszam na strasznieeee👻 👻👻 pyszny sernik dyniowy, który świetnie wpisuję się w klimat nadchodzącego Halloween. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza dyni hokkaido która stanowi główny składnik tego sernika. Moim zdaniem właśnie ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach nadając im piękną barwę. Całości dopełnia biszkopt z przyprawami korzennymi, który to wraz z dynią stanowią świetny duet. Sernik zarówno pięknie wygląda jak i smakuje. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
4 jajka
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kakao
łyżka przypraw korzennych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę.
Puree z dyni
(Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g)
Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku koło 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia
MASA SEROWA
800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
puree z dyni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Masę jajeczną dodać do sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać puree z dyni ponownie zmiksować, na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie szpatułką wymieszać. Masę serową przelać na biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut w temperaturze 170°C.
Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia, następnie w stawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Masa kórwkowa
500 ml mleka 3,2% tłuszczu
130 dag masła
150 dag cukru
Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz