USZKA Z GRZYBAMI

 

uszka

Uszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu czerwonego


uszka-z-barszczem-wigilijnym

Ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml ciepłej wody

łyżeczka oleju

łyżeczka soli

Farsz:

100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia )

duża cebula

łyżka bułki tartej

sól, pieprz

olej

Sposób przygotowania:

Farsz: 

Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić.

Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać.

Ciasto: 

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.

Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać pod ściereczką aby nie obsychało.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi tak jak w  pierogach i małego pierożka owinąć sobie wokół palca tak, aby zlepić ze sobą jego końce. 

Uszka gotować w wrzącej wodzi z dodatkiem soli, 2 minuty od wypłynięcia.


uszka-z-grzybami-wigilijne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com